Afbeelding

The great journey – CHINA

Sky

Sta ik dan met m’n goede gedrag. Taxi nummer 10 is net voorbij geraced, je zou toch zeggen dat ik het nu onderhand wel zou moeten kunnen, een taxi aanhouden. Gelukkig heb ik bij de taxi erna meer geluk en eenmaal zittend op de achterbank in de airco probeer ik een praatje aan te knopen met de chauffeur. Helaas heeft deze niet zoveel kaas gegeten van de Engelse taal -of hij heeft gewoon een ochtendhumeur- dus moet ik mijn praatjes bewaren en die blijken later goed van pas te komen..

Ik kijk na het inchecken wat Modern Family Episodes en vergeet daardoor helemaal de tijd. ‘Final call’ flikkert er op het scherm en ik haast me naar de gate die gesloten wordt als de persoon achter mij z’n boarding pass laat scannen -als je denkt dat dit kantje boord was, wacht maar op de transfer  in China.. Eenmaal in het vliegtuig nestel ik me in m’n hoekje bij het raam en als ik een gewicht op mijn schouder voel en opzij kijk, schrikt de Aziaat -Thai blijkt later- die z’n hoofd op mijn schouder legt wakker. Hij kijkt me lachend aan en in zijn mond zie ik slotjes met -jawel- roze elastiekjes. En dan begint de spraakwaterval. Waar ik vandaan kom, waarom ik naar China ga, of ik studeer, of ik al langer aan het reizen ben, wat m’n budget is, wat m’n ouders voor werk doen -ik realiseer me op moment van schrijven dat dit een beetje creepy wordt.. Schat van een jongen, maar elke keer als ik naar ‘m kijkt shinen z’n slotjes me tegemoet inclusief bijbehorend speeksel en mijn slaperige hoofd maakt het allemaal niet veel gemakkelijker om zijn zachte stem te horen dat wordt overstemd door vliegtuiggeluidjes, ik moet meer dan eens vragen of hij zijn vraag wilt herhalen. Telkens als ik mijn ogen sluit, stelt hij weer een nieuwe vraag ‘oh sorry for waking you up!’ -tuurlijk joh, is pas de vijfde keer- ‘but you come back to Thailand?’ Ik leg ‘m uit dat ik terugkom om een andere vlucht te nemen, Thailand weer uit, en hij knikt begrijpend. Bij de eerste de beste turbulentie roept hij een verschrikt ‘ooh!’ uit. Hij heeft nog niet zo vaak gevlogen zegt hij. Arm ding.

Als we uiteindelijk geland zijn, kijk ik op mijn horloge. Nog 1,5 uur totdat mijn andere vlucht gaat, moet te doen zijn. Als ik het vliegtuig uitstap, staat er een Chinees met een roze overhemd en een bordje me op te wachten. Hij loodst me door de rijen druk kwebbelende Chinezen heen en nadat de dame van de immigration mijn paspoort aan een grondige 10-minuut durende inspectie heeft onderworpen, kom ik bij de incheckbalie aan. Pinkie praat wat met de dames achter de desk en er wordt vertwijfeld een blik geworpen op de klok. Grapje zeker?! Gelukkig mag ik toch nog mee en mijn 14 kilo -voelt als 1000- wegende backpack wordt op de band gegooid. ‘Gate B207, 30 minutes’ zegt pinkie. Tijd zat zou je denken! Nou niet dus. Nadat ik zo’n 10 minuten later door nog 2 checkpoints ben gegaan, neem ik plaats in een grote golfkar met wat andere Chinezen. Even later zoeven we door een tunnel heen en als ik uitstap en de bordjes B201-B211 volg, ben ik er na 15 minuten nog niet. God wat moet ik plassen, maar I’ve got a plane to catch. Als ik de verte de gate zie, zie ik meer en meer Aziaten rennen. Ontzettend bizar tafereel dit, want geloof me. Aziaten die rennen Nooit, maar dan ook echt Nooit. Echt waar! Half hobbelend door mijn volle blaas vervolg ik mijn weg naar de gate en -uiteraard- hobbel ik op tijd naar binnen.

Als ik wat klassieke muziek heb opgezet en mijn ogen sluit, schrik ik op van het plotselinge schudden van mijn stoel. De man -eerder beest- die naast me zit, is gaan verzitten. Dat verklaart de lichte beving van het toestel.. Als ik mijn tweede rijstmaaltje van die dag heb verorberd en het beest naast me zijn jelly naar binnen heeft geslurpt -echt kerel, daar zijn lepels voor..- beginnen we aan de landing. Tijdens de landing hoor ik het beest naast me zwaar ademen, maar of dit komt door de turbulentie of door de comedyfilm die hij kijkt weet ik niet. Enfin, China dus. New country, new food, new rules en vooral: new people.

2 gedachten over “The great journey – CHINA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s